In Nederland is Krinkels BV een leider in het ontwerp en onderhoud van openbare ruimtes en in het vinden van duurzamere manieren om dit te bereiken. En dus, toen de architect, Paul de Ruiter, het nieuwe kantoor van het bedrijf in Breda ontwierp, wist hij dat de architectuur een duidelijk statement moest maken over milieu-efficiëntie.

Drie elementen demonstreerden dit heel duidelijk: het lichtgewicht, onderhoudsarme ETFE 'kussen'-dakraam boven het atrium en, het meest dramatisch, het cirkelvormige begane grondoppervlak van 308m2 met de twee trappen naar het bovenste niveau, met het gebruik van FSC-gecertificeerd hout .

Het hout op de vloer en de trappen werden gelegd om het effect van groeiringen in een boom te creëren. Dit vereiste bijzonder nauwkeurig werk tussen EeStairs en de Nederlandse houtkunstenaar Jakko Woudenberg om ervoor te zorgen dat de donkerdere en lichtere ringen op de vloer naadloos doorgaan op de risers en treden van de twee trappen. De stalen trapconstructies, met supergladde EeSoffits, werden in twee segmenten geleverd en ter plaatse geïnstalleerd en gespoten door EeStairs.

'

Het atrium van het gebouw is het eerste dat bezoekers van Krinkels ervaren. Daarnaast is het atrium bedoelt als hart van het gebouw, waar de mederwerkers elkaar ontmoeten voor een kop koffie of lunch en waar informele overleggen plaats kunnen vinden. Het gebouwontwerp is qua materialisering sober, door toepassing van beton, glas en de indrukwekkende sculpturale witte atriumtrappen van Eestairs. Om de expertise van Krinkels te tonen hebben we ervoor gekozen om in het atrium een monumentale boom, groenwanden en een houten vloer toe te passen. Voor deze houten vloer hebben we vanaf een vroeg stadium met parketteur Jakko Woudenberg samen gewerkt. De houten vloer volgt de rondingen van het atrium en refereert aan de jaarringen van een boom. De houtlijnen lopen naadloos door en vormen een prachtig contrast met de strakke stalen witte atriumtrappen van Eestairs. Een unieke combinatie.

- Paul de Ruiter

'