1/1
Station Arnhem Centraal, Arnhem [NL]

Station Arnhem Centraal, Arnhem [NL]

EeStairs + UNStudio

Ben van Berkel van UN Studio ontwierp de OV Terminal in Arnhem, en het was avontuurlijk en prijswinnend, met een combinatie van rechtlijnige architectonische vormen en grote sculpturale elementen naast sommige perrons. Dit betekende dat EeStairs zeer verschillende soorten balustrades en leuningen moest maken en installeren.

In de doorgaande routes van het station hebben we robuuste stalen balustrades met cirkelvormige doorsnede en dwarsstukken geleverd. Maar in de gebieden met meer organisch complexe circulatieroutes moesten de balustrades en leuningen even vloeiend zijn om de gangen en niveauveranderingen te kunnen volgen.

EeStairs vond een economische oplossing: de balustrades waren dezelfde als die voor de rechte trappen in andere delen van het station, maar ze waren horizontaal gedraaid en werden omhoog gehouden door eenvoudige stalen driepoten. Waar zich niveauverschillen voordeden, vormden de fabrikanten van EeStairs de leuningen en de banen van stalen opvangnetten zo dat ze de randlijnen van de betonnen primaire structuur volgden.

Fotografie Hans Morren