Een wenteltrap met heldere glazen borstwering en natuur eiken treden. Er staan tassen in de winkel opgesteld.
Een wenteltrap met heldere glazen borstwering en natuur eiken treden.
Het exterieur van Longchamp Paris, in een winkelstraat met mensen.
Overzicht van Longchamp Paris, een tassenwinkel, met een balie, tassen en wenteltrap.
Close-up van de achterkant van een wenteltrap met natuur houten treden en glazen balustrade.

Marcel Boom Interiors kreeg als partner van Longchamp Paris de opdracht als interieurbouwer om de grondige restyling van de Longchamp boetiek te Luik uit te voeren. Op vraag van Laurent Boom stapte EeStairs BE nv als Co-Creator mee in dit project. Onze gezamenlijke uitdaging was om in 10 werkweken tijd de oude winkel af te breken en 12 weken later te heropenen.

Het ging hier natuurlijk om een commercieel pand: hoe sneller dat terug geopend kon worden hoe beter. We hadden dus een erg korte termijn om, van zodra de ruwbouwsituatie inmeetbaar was, ons technisch ontwerp uit te werken –en goedgekeurd te krijgen door de architecten van Longchamp om vervolgens alles tijdig geproduceerd en geleverd te krijgen. Vanaf de start verzocht Marcel Boom Interiors ons ons te houden aan de erg strakke planning, een waar huzarenstukje.

Subtiele spiegel-elementen

De verkeerd geplaatste betonnen trap moest verwijderd worden en op dezelfde plaats ontwierp de architect van Longchamp een uitdagend compacte wenteltrap welke je uitnodigt ook de 1e verdieping te bezoeken zodra je de vernieuwde shop binnenkomt. Mede door de extra heldere glazen borstwering langs de wenteltrap en het gebruik van de subtiele spiegel-elementen met verdoken vitrines en het indirecte licht word je als het ware naar boven gelokt.

De uitdaging van onze opdracht zat vooral in het complex 3D gebogen glas dat als borstwering van de compacte wenteltrap zou gaan fungeren. Het oorspronkelijke Longchamp ontwerp bleek al snel buiten de grenzen van het haalbare te kleuren. Door wat rond moest zijn ellipsvormig te maken vonden we echter de oplossing waarin ook de architect zich terug vond.

Monolitische EeSoffit afwerking

Naast de extra heldere glazen borstwering en het hout-door-glas effect van de houten treden valt vooral de monolitische EeSoffit afwerking van de onderzijde van de wenteltrap op. De subtiel uitgewerkte sleuf met ingebouwde led-verlichting trekt er de aandacht en creëert een echte eye-catcher in de compleet vernieuwde shop.

Het is vooral het perfecte samengaan van deze complex vormgegeven onderzijde, de glazen borstwering welke door de treden lijkt te zweven en het gebruik van wit aangevuld met eerlijk naturel eiken treden die de perfecte synthese vormen van trap en interieur.