Ruimte met fauteuils, houten plafond, zakelijke omgeving, wenteltrap met gouden handleuning en glazen balustrade.
Wenteltrap in het midden van een ruimte met fauteuils en banken, met een akoestisch houten plafond.
Akoestisch houten plafond, fauteuils en ronde tafels, wenteltrap.
Open trapgat met houten handleuning en glazen balustrades, rode designbanken en fauteuils.

Een trap als schakel voor samenwerking en interactie. Hoe dat uitpakt, blijkt uit het ontwerp van Diamond Schmitt Architects voor het Ontario Institute for Cancer Research (OICR) in de MaRS West Tower in Toronto. Het project omvat nieuwe medische en analyselaboratoria voor genetisch en informatiekundig onderzoek. En het heeft bovendien een unieke en zeer opvallende trap van EeStairs, gericht op meer interactie tussen de medewerkers.

“Binnen dit project vormde interactie de rode draad”, vertelt Peggy Theodore van Diamond Schmitt Architects. “Het interieur van het nieuwe OICR nodigt dan ook uit tot samenwerking, communicatie en het delen van ideeën in de strijd tegen kanker. En dat overal, van de werkplekken tot de gemeenschappelijke ruimtes.”

De medische laboratoria op de zesde verdieping hebben een modulaire opzet. Meerdere eilandjes van banken nodigen onderzoekers uit om er samen te werken en hun kennis te delen. Bovendien bevindt zich vlak bij de medische laboratoria onder meer gecentraliseerde apparatuur, waaronder voorzieningen voor de kweek van weefsel en bacteriën. Ook kunnen de onderzoekers er snel en eenvoudig gebruikmaken van microscopie en vriesfaciliteiten voor ultra-lage temperaturen.

Volop mogelijkheid tot interactie

Plafonds van akoestisch hout en geperforeerd gips zorgen voor een ideale werkomgeving. Ongeacht of die wordt gebruikt voor onderzoek, vergaderingen of als gemeenschappelijke ruimte. Centraal gepositioneerde ontmoetingsruimtes bieden net als de keukens, bibliotheek en gemeenschappelijke ruimtes volop mogelijkheid tot interactie. En waar mogelijk hebben alle werkplekken zicht op buiten, wat zorgt voor natuurlijk licht.

In het midden van de nieuwe OICR werkomgeving staat de brede en sierlijke wenteltrap. Goed voor een comfortabele verbinding tussen de verdiepingen en representatief voor het werk door OICR. Zo is de vorm van de trap afgeleid van die van een DNA-streng; juist het element dat binnen het onderzoek door OICR zo’n wezenlijke rol speelt.

Trap als symbool

“Bij EeStairs geloven we dat trappen meer dan alleen functioneel zijn”, vertelt creatief directeur Cornelis van Vlastuin. “Ze kunnen ook iets symboliseren. Het was voor ons dan ook een voorrecht om te werken met een team van architecten dat onze visie deelt.”

De glazen TransParancy® balustrade van EeStairs geeft het natuurlijk licht alle ruimte en heeft een strak geborstelde RVS handleuning. Samen met de witte binnenste balustrade zorgt die combinatie voor een trap die prikkelt. Bovendien hebben de treden dezelfde terrazzo afwerking als de vloeren op elke verdieping, waardoor de trap heel natuurlijk samengaat met de omgeving.

“Verbinden stond voorop en precies dat is wat deze trap op unieke wijze onderstreept"

Volgens Peggy Theodore van Diamond Schmitt Architects vormt de trap dan ook een onmisbare schakel binnen het project. “Verbinden stond voorop en precies dat is wat deze trap op unieke wijze onderstreept. Bovendien heeft de afwerking dezelfde kwaliteit als de omgeving, met evenveel aandacht voor detail. Een prachtige toevoeging.”