Een appartement met daarin tafel en stoelen, schilderijen, een houten vide en een 1m2 trap.
Een ruimtebesparende trap onder een houten vide, in een woonruimte met wandklok en tafel met glazen blad.
Een ruimtebesparende trap onder een houten vide en bij een glazen tafel, houten stoelen en audio-systeem.

43x 1m2 trap in Leiden

Het voormalige anatomiegebouw op de Campus Boerhaave in Leiden, onderdeel van het Leiden Bio Science Park, wordt omgetoverd tot huisvesting voor promovendi en onderzoekers. Het totale project omvat 166 wooneenheden (nieuwbouw en renovatie). In het renovatie gedeelte zullen 43 appartementen worden voorzien van een van de meest spraakmakende ontwerpen van EeStairs: de 1m2 trap.

De nieuwe woningen ontstaan binnen dubbelhoge ruimtes. Dus koos VVKH Architecten voor het creëren van een tussenverdieping, waartoe de 1m2 trap toegang biedt. Zo ontstaat er extra ruimte, met de slaapkamer op de tussenverdieping en op de begane grond een badkamer, keuken en volop woon- en studeerruimte.

Adri van der Starre, eigenaar van A3 timmer en afbouw en dealer van de 1m2 trap, heeft VVKH Architecten ontmoet tijdens een beurs. Van der Starre: “Vanuit dit contact heb ik de architecten en een van de opdrachtgevers uitgenodigd in de studio van EeStairs in Barneveld om daar de ‘beloopbaarheid’ van de trap te testen. Ze waren overtuigd en besloten de 1m2 te gebruiken in een modelwoning. Toen ook hier de trap beviel, bestelde Coen Hagedoorn Bouw Heemskerk vervolgens de andere 43 1m2 trappen, die allen zullen worden voorzien van een RAL 1019 poedercoating.”

Cornelis van Vlastuin, creatief directeur van EeStairs, is enthousiast over het project. “Er is nauw samengewerkt met VVKH Architecten. Vanaf de ontwerpfase tot en met de ontwikkeling van een prototype voor een modelwoning, waarvoor wij samen met A3 de trap hebben geleverd. Tijdens dat proces was het voortdurend onze ambitie om de trap zo weinig mogelijk ruimte te laten omvatten. Met slechts één vierkante meter aan vloerruimte en een opvallend uiterlijk bleek de 1m2 trap de ideale oplossing.”

Naar verwachting levert Coen Hagedoorn Bouw Heemskerk het project op in de zomer van 2015. Waarna, omgeven door imposante bomenlanen, een unieke woonplek is ontstaan. Als fraaie aanvulling op het historische uiterlijk van het gebouw en ideaal om in te studeren, relaxen en onthaasten.

Van Vlastuin: “We werken altijd graag mee aan nieuwe projecten. En daar vormde dit project geen uitzondering op. We zien erg uit naar de oplevering van de appartementen en weten zeker dat die de studenten voor lange tijd plezier bieden.

NOTE: foto's zijn niet van dit project, maar van een soortgelijk project en dienen als voorbeeld.