Een stalen wenteltrap met betonnen treden in  een kantoor, voor de glazen wand van een vergaderruimte en aan een kantoortuin
Een gedeelte van de onderkant van een gesloten stalen wenteltrap in Antwerpen, met treden van beton.
Een gesloten stalen wenteltrap, in een hal met glazen wanden die uitzicht bieden op het groen buiten.

Gesloten stalen wenteltrap als Eye-Catcher

EeStairs BE werd in België gelanceerd in april 2012. Reeds in de eerste weken contacteerde Orens-Van Grimbergen Architecten bvba hen of ze de kennis in huis hadden om voor Antwerpse Bouwwerken een gesloten wenteltrap in staal te realiseren.

De wenteltrap moest op wens van de bouwheer als Eye-Catcher gaan dienen. Architect Veronique Orens (OVG architecten) legt uit: “Als je een vrouwelijk element wilt integreren in een gebouw dat overwegend mannelijk is, in zowel de strakke functionele architectuur als de gebruikers ervan, dan moet zij de perfectie overtreffen. Een strak,rimpelloos lichaam, met de rondingen op de juiste plaats, moet de gebruikers uitnodigen de trap te nemen  in plaats van de passieve lift.” EeStairs BE had niet meer uitleg nodig en zou naar het ontwerp van de architect een verzachtend, vrouwelijk element aan het gebouw toevoegen. Hiermee een evenwicht creërend in een ruimte die wordt gekarakteriseerd door een strak design, met rechte lijnen. De trap mocht daarnaast, rekening houdend met de bouwkundige vereisten, niet te zwaar zijn.

Aanvankelijk zou de bouwheer een wenteltrap uit stortbeton voorzien. Dixit Projectdirecteur Dhr. N. Godderis van Antwerpse Bouwwerken vertelt: “Ah ja, we zijn tenslotte toch een aannemer, sterk in beton!”Omwille van gewichtsbesparing werd er echter teruggegrepen naar het concept van een stalen wenteltrap. Het ontwerp kreeg vleugels toen EeStairs met een design oplossing kwam waarbij ’hangende, V-vormige betonnen treden’ zouden worden aangebracht, met traptreden uitgevoerd in HogeSterkteBeton.

De trap staat er intussen. Even mooi in het echt als op foto. Zij is de Eye-Catcher van het gebouw van Antwerpse Bouwwerken geworden. Een verzachtende, uitgepuurde curve in het strak uitgelijnde bouwwerk.

Mark Geerts (EeStairs BE) vat het proces als volgt samen: “En we zijn fier op ons werk. Worden er wat lyrisch van, ook. Want dit project reflecteert waar EeStairs BE voor staat: ingenieus bedacht, zorgvuldig berekend, tot in detail in perfectie uitgevoerd. Het product van hoog-esthetisch, oplossingsgericht denken, technische vindingrijkheid, bouwkundig aangepaste visuele esthetiek en van een naadloze samenwerking met bouwheer, architecte en vaklui.”

Voor de bouwheer, de heer Godderis, is het helder: ”Onze wensen zijn naar volledige tevredenheid en binnen budget uitgevoerd.”