Petra Musilová en Iury Tiguntsev poseren met hun prijs en champagne op een grasveld met narcissen.
Personen op stoelen aan tafel in een serre met een donkere gietvloer, ficussen en hoge ramen.
Personen in een fabriekshal met tl-verlichting en een betonnen vloer, vlakbij een container en een machine.

Winnaars EeStairs Design Competition gepresenteerd

Op 21 maart vond de prijsuitreiking plaats van de geslaagde eerste editie van de EeStairs Design Competition. Hierbij mochten de Russische Iury Tiguntsev en Tsjechische Petra Musilová in Nederland hun prijs in ontvangst nemen. Cornelis van Vlastuin, Creative Director van EeStairs: “De prijsuitreiking in Barneveld is een overweldigend succes geweest. Het was geweldig om de winnaars te ontmoeten en ze samen te brengen met de juryleden en ons team om samen de prestaties van deze jonge ontwerpers te vieren.”

De wedstrijd is in september 2013 gelanceerd om de volgende generatie van architecten en ontwerpers te inspireren om buitengewone en functionele trappen en balustrades te ontwerpen. Deelnemers konden ontwerpen inzenden in twee categorieën: Custom Design en Standard Design. De inzendingen werden vervolgens onderworpen aan verschillende beoordelingsrondes.

Beoordeling door internationale designprofessionals

Allereerst beoordeelde de jury het gebruik van creativiteit, technische en praktische kennis bij het combineren van design, materialisering en ongebruikelijke structurele vormen. De jury, een vijftal designprofessionals, bestond uit Maria Smith (Studio Weave), Ira Koers (Bureau Ira Koers), Hans Dikhoff (NewP), Daniel von Bernstorff (designportal Stylepark) en Steven Bray (Senior creative advisor EeStairs UK). Zij selecteerden drie ontwerpen voor elke categorie, waarna een online stemronde voor het publiek volgde.Jurylid en eigenaar van designportal Stylepark, Daniel von Bernstorff verklaarde: “Vandaag is een passende viering van wat dit soort evenementen betekent voor jonge architecten en ontwerpers. Dit geeft opkomend talent de kans en het vertrouwen om uitdagende projecten te omarmen. Daarnaast is de EeStairs Design Competition een platform om talenten bij het vakgebied en publiek opgemerkt te krijgen.”

De details van ontwerpen

Op het hoofdkantoor in Barneveld kregen de winnaars en juryleden een presentatie over EeStairs, gevolgd door een rondleiding door de kantoren en productiehallen van het bedrijf. Hierbij kregen ze de kans om de fijne kneepjes van het vak te zien. Van ontwerpen en creëren tot het realiseren van buitengewone trappen en balustrades in zowel hout, staal als glas. Musilová: “Ik ben ontzettend blij! De rondleiding door de productiefaciliteiten van EeStairs was fascinerend. Ik keek er enorm naar uit en heb veel geleerd over de details die komen kijken bij het creëren van elk ontwerp.”

Officiële presentatie

Tijdens de prijsuitreiking bij de Oranjerie in Barneveld werden de winnaars officieel gepresenteerd. Vervolgens ontvingen zij, naast erkenning voor hun ontwerp, ieder een cheque van £ 2000, het EeStairs EeBook en het juryrapport met de beoordelingen van hun ontwerpen. Tiguntsev: “Ik was verbaasd en blij verrast dat mijn ontwerp was genomineerd door de jury. Om deze wedstrijd te winnen, was helemaal een fantastische ervaring. Het was schitterend om de jury te ontmoeten. Mijn idee van de stijgende loopbrug in combinatie met een trap in een openbare omgeving is goed overgekomen.”

Nu de eerste editie van de Design Competition is afgerond, is EeStairs alweer begonnen met het verder ontwikkelen van dit initiatief. Meer informatie over de volgende editie wordt bekendgemaakt op www.eestairs.com/designcompetition.