Cornelis van Vlastuin, Willem Heyligers en Mehmet Aydin voor een houten wand met een klok als award.
Een open houten trap met zwevend bordes in het gebouw van de RBS in Amsterdam.
De onderkant van een houten bordes van een open trap, in een hal met plafondverlichting en hanglampen.

Wederom Mooiste Trap in Amsterdam

Architect Willem Heyligers en werkorganisator Mehmet Aydin ontvingen de award voor de Mooiste Trap van het Jaar uit handen van initiatiefnemer van de verkiezing Cornelis van Vlastuin. De titel is toegekend aan de trap die is gerealiseerd in het gebouw van de RBS in Amsterdam. Via sociale media spraken liefhebbers van trappen hun voorkeur uit voor één van de genomineerde trappen.

De winnende trap kenmerkt zich doordat hij is geplaatst in een opening tussen drie verdiepingen. De bovenste twee verdiepingen worden verbonden door de transparante trap met een schijnbaar zwevend bordes.

Vide

Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen als appartementencomplex, maar is halverwege de bouw aangepast naar een kantoorfunctie. Willem Heyligers, architect en oprichter van Heyligers Design + Projects: “Het UNStudio gebouw kenmerkt zich o.a. door de vides die zich uitstrekken over drie verdiepingen en verspreid over het gebouw voorkomen. Vanuit RBS was er de wens om meer interactie te verkrijgen tussen de verschillende etages. Om dit te bereiken hebben we een unieke trap geplaatst die aansluit bij de uitstraling van het gebouw. De trap, welke twee verdiepingen verbindt, lijkt te zweven in de hoge ruimte: het bordes hangt geheel vrij, waardoor de trap een enorme ruimtelijke kwaliteit krijgt. We zijn natuurlijk vereerd dat ons ontwerp is bekroond met de titel.”

Korte lijnen

Mehmet Aydin, werkorganisator bij BAM gebouwservices neemt de prijs trots in ontvangst: “Ik ben trots dat de trap van dit gebouw de prijs heeft gewonnen! Tijdens de uitvoering van dit project waren de lijnen met de architect en EeStairs steeds erg kort. Zo konden we dit project uiteindelijk volledig naar wens van de opdrachtgever uitvoeren.”

Jaarlijkse verkiezing

Dit jaar vond de verkiezing ‘Mooiste Trap van het Jaar’ voor de twaalfde keer plaats. Jaarlijks nomineert een vakkundige jury een aantal trappen met een bijzondere uitstraling. Uiteindelijk wordt de winnaar bepaald via een verkiezing op Facebook en www.trappen.info. De verkiezing ‘Mooiste Trap van het Jaar’ is een initiatief van EeStairs. Deze organisatie ontwerpt en realiseert wereldwijd designtrappen voor architecten, aannemers, bedrijven, instellingen en particulieren.