Een spiltrap met walnotenhouten treden en wit gepoedercoate balustrade met celmotief in een appartement in Le Havre.
Een gedeelte van een spiltrap met een balustrade met celmotief, naast een wand met donkere houtplaten.
De onderkant van een spiltrap met walnotenhouten treden, langs een wit gestuukte muur in een appartement.

Cells by EeStairs: De trap als functioneel en persoonlijk kunstwerk

Cells® is een organische, stalen balustrade systeem uit onze Standard Designs serie. Dankzij het flexibele systeem kan het ontwerp volledig afgestemd worden op regelgeving en de wensen van de klant. Elke Cells® trap is daardoor uniek en kan worden beschouwd als kunstwerk.

Cells Design

Zo ontwikkelde EeStairs recentelijk een bijzondere trap in een appartement in Antwerpen. Er werd een gat gemaakt tussen de verdiepingen voor de plaatsing van een nieuwe trap. In het proces van ontwerp en uitvoering werkten we nauw samen met de eigenaren zodat het ontwerp maximaal zou voldoen aan hun wensen. We startten, net zoals een architect, binnenhuisarchitect of aannemer zou doen, met een uitgebreide bespreking van ontwerpen en thema’s die de eigenaars interesseerden. Tijdens dit proces hebben we veel ideeën direct verwerkt in visualisaties. Uiteindelijk bleek ons speciaal ontwikkelde Cells® Design het beste te voldoen aan alle wensen. Hoewel dit ontwerp vanwege het open karakter niet aan te raden is voor alle trappen, was dit project daar wel prima voor geschikt. De eigenaars kozen voor het gebruik van Cells® Design in hun eigen trap.

Flexibel

Bij Cells® Design zijn organische vormen het centrale thema van trap en balustrade. Dankzij het flexibele systeem kan het ontwerp volledig afgestemd worden op zowel regelgeving als de wensen van de klant. Zo bepaalt de klant bijvoorbeeld zelf de grootte van de cellen. Doordat de balustrade volledig van staal is, leveren we het in iedere gewenste RAL-kleur. Tegelijkertijd kan dit ontwerp zowel als rechte of gebogen balustrade of zelfs als vrijstaand object worden toegepast. Voor Cells® Design maakt EeStairs gebruik van het flexibele Voronoi-diagram. Dit maakt ieder ontwerp ook daadwerkelijk uniek. Bestekschrijvers en eindgebruikers kunnen met een standaard product en een aantal opties hun eigen kenmerkende trap creëren.

Veiligheid

Het Antwerpse ontwerp had een gebogen stalen wit gepoedercoate balustrade. De cellen zijn behoorlijk open en de treden gesneden uit walnotenhout. Een halfopen gebogen stalen buis is de centrale pijler van het ontwerp. De afgewerkte trap heeft een driehoekig bordes zodat gebruikers de trap makkelijk op en af kunnen. Ondanks het mooie design, is dit slechts een onderdeel van het project. We hebben er ook voor gezorgd dat de trap de juiste helling, stahoogte, tredediepte en staanders heeft. Hierdoor is de trap volledig veilig.

Plaatsing

Logistiek gezien was de installatie in Antwerpen behoorlijk complex. Wij adviseren om trappen zoveel mogelijk in één stuk te houden tijdens het vervoer en de plaatsing. Hierdoor blijft het eindproduct een solide eenheid en blijft de sterkte en stijfheid ook na de montage gegarandeerd. Bij de plaatsing van deze trap bleek dat het geheel alleen naar binnen kon via de eerste verdieping van het pand. Daarom hebben we de trap met een kraan gehesen tot de juiste hoogte om deze in één deel binnen te krijgen.

Persoonlijk kunstwerk

Al met al blijft een trap een functioneel product. Een trap verbindt de verdiepingen van een gebouw met elkaar zodat deze praktisch gebruikt kunnen worden. Een trap met enkel een functioneel doel, zegt echter niets over de ontwerper of eigenaar van het pand. Hoe EeStairs dit wel realiseert? Een opvallende locatie, de belichting en het materiaalgebruik van de constructie geven de trap een persoonlijk karakter. Door materialen en een onderscheidend ontwerp te combineren maakt u van uw trap zowel een praktisch middel als een persoonlijk kunstwerk in uw pand.