Een steektrap en een wenteltrap, voor de glazen pui van gebouw Port City van Havenbedrijf Rotterdam.
De betonnen wenteltrap en glazen balustrades in gebouw Port City, met zicht op een ander kantoorgebouw.
Het bovenaanzicht van een wenteltrap met marmeren treden, glazen balustrades en RVS handregels, nabij een glazen pui.

Unieke wenteltrap Benthem Crouwel Architecten

EeStairs plaatste in het gebouw Port City van het havenbedrijf in Rotterdam een groot aantal unieke balustrades langs de betonnen wenteltrappen. Met name de grote hoogte waarop de balustrades zijn geplaatst en de gebogen vorm van het glas maakten dit project tot een bijzondere uitdaging. Vanaf de buitenkant van het gebouw is de trap goed zichtbaar waardoor het gebouw een futuristische uitstraling heeft.

Het gebouw en de trap zijn ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Peter Kropp, projectarchitect van het bureau: “Voor de betonnen wenteltrappen in gebouw 2 van Port City zochten we een partner die transparante balustrades van gebogen glas kon maken. Dit bleek voor veel bedrijven een lastige opgave. Door een van onze glasleveranciers werden we gewezen op het bedrijf EeStairs. Zij dachten met ons mee en samen kwamen we tot een prachtige oplossing die perfect past bij de complete uitstraling van het gebouw.”

Kritisch meedenken

ZÜBLIN - Nederland is hoofdaannemer van het project Port City. Ivan Oosterbosch, projectleider: “We hebben de samenwerking met EeStairs als zeer prettig ervaren. In het project dachten de professionals kritisch mee over de mogelijkheden. Hierdoor voldoet de trap aan alle veiligheidseisen en is het ontwerp van de architect perfect doorgevoerd. Wat mij is opgevallen aan de werkwijze van EeStairs is dat zij hun werk zeer nauwkeurig voorbereiden. Zo kwamen we tijdens het project niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Metalen rail

EeStairs koos voor dit project een unieke aanpak om de gebogen glazen balustrade te monteren. Al op de werf waar de betonnen trappen zijn gebouwd bracht EeStairs een metalen rail aan. Cornelis van Vlastuin, Creative Director van EeStairs: “Dankzij de voorbereidingen op de werf konden we de glazen balustrades eenvoudig monteren op de betonnen trap. Deze ongebruikelijke aanpak zorgde dat we het glas ook op grote hoogte veilig konden aanbrengen.”

Hekwerk

Naast de balustrades in het complete trappenhuis van Port City bracht EeStairs ook alle hekwerken aan buiten het gebouw. Cornelis van Vlastuin: “Bij deze hekwerken koos de architect voor een combinatie van hout en staal. Deze materialen sluiten prachtig aan bij het glas en RVS dat binnen is toegepast. Hierdoor hebben wij binnen en buiten balustrades kunnen creëren met een hoogwaardige uitstraling.”