Dick Cluistra, Mark Fuller en de bewoonster van PatioVilla in Amsterdam voor een palm en bordestrap.
Een bordestrap van beton, staal en hout in een hal met daarin ook een gietvloer, bank en plant.
De bordestrap in de PatioVilla, met glazen balustrades en houten treden en boven een gietvloer.

Mooiste Trap van het Jaar in Amsterdam

Elk jaar houdt EeStairs een verkiezing onder unieke en innovatieve trappen uit het afgelopen jaar. Voor deze editie waren er 4 bijzondere trappen genomineerd voor de eervolle titel die EeStairs in december voor de elfde keer heeft uitgereikt. De online verkiezing via Facebook en trappen.info wees een overduidelijke winnaar aan: de trap in de PatioVilla in Amsterdam is de Mooiste Trap van het Jaar.

Bij een verkiezing hoort een prijsuitreiking en op donderdag 1 december reikte Dick Cluistra, Operational Director van EeStairs, de prijs voor de ‘Mooiste Trap van het Jaar’ uit bij de winnende trap in Amsterdam. Hier ontvingen de architect en de tijdelijke bewoner van de villa een klok met daarop het ontwerp van de trap. Zowel de villa als de trap zijn ontworpen door Mark Fuller Architects uit Enkhuizen.  De robuuste en toegankelijke trap past perfect bij de uitstraling van de villa.

Architect Mark Fuller vertelt over het project: “De villa staat aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam en heeft al verschillende functies gehad, van pakhuis tot bioscoop. Wij hebben de villa volledig gestript en vanaf de grond opgebouwd. Op de begane grond is door middel van verschillende muren en donkere wanden een moderne en karakteristieke sfeer gecreëerd. Door de vele ramen en de lichte muren zijn de verdiepingen een stuk lichter en stralen ze veel huiselijkheid uit. Zo ontstaan een aantal prachtige en sfeervolle ruimtes in een veelzijdige woning.”

Robuust en toegankelijk

In totaal heeft het bouwproces van de stadsvilla ruim drie jaar geduurd. In die tijd is ook de trap ontworpen en geplaatst. Dick Cluistra: “Deze trap heeft heel duidelijk twee delen. Het onderste gedeelte van de trap past door de robuuste uitstraling van het beton heel goed bij de begane grond van het pand. Het tweede gedeelte is subtieler doordat dit gedeelte is opgetrokken uit staal en hout. Dit past prachtig bij de bovenste verdiepingen. De balustrades van glas maken deze trap helemaal af. Ik vind het dan ook zeer terecht dat deze trap de titel heeft gewonnen.”

Mooie bekroning

“Ik ben erg trots dat de trap in het huis van mijn dochter en schoonzoon de titel dit jaar heeft gewonnen”, vertelt mevrouw Berkelmans, die de villa tijdelijk bewoont. Ze vervolgt: “Na een verbouwing van een aantal jaren is dit een fraaie bekroning op het werk.”

Mooiste Trap van het Jaar

De verkiezing ‘Mooiste Trap van het Jaar’ is opnieuw een groot succes. Creative Director van EeStairs, Cornelis van Vlastuin: “Dit jaar hebben we de verkiezing volledig overgelaten aan onze volgers op sociale media. Alle trappenliefhebbers konden stemmen op de genomineerde trappen, die ook dit jaar weer bijzonder en uniek waren. We zijn trots dat we deze verkiezing jaarlijks kunnen organiseren onder zulke meesterwerken.”