Transformatie van een klein appartement door het gebruik van spiegelwanden en een 1m2 trap

Door GVG Estudio, artikel door Tectonica

  

De opdracht voor dit huis was om een minimaal appartement te verbouwen naar een tweede woning.
Het huis was vroeger deel van een hotel uit de jaren 50 aan het strand in Biarritz. Vanaf de galerij was er uitzicht op de zee en de spa.

 

De twee kasten in de keuken zijn ontworpen door GVG Estudio. Ze zijn gemaakt van geborsteld eikenfineer, een ruw materiaal wat mooi contrasteert met de abstractie van de witte ruimte.

 

Het huis was niet veel meer dan een woonkamer met een verbinding naar de galerij en een ontoegankelijke kelder. Met een totale oppervlakte van 55 m2 concentreerden de architecten zich op een paar elementen om het meeste uit deze beperkte ruimte te halen. Ruimte en licht werd optimaal benut en vergroot door het plaatsen van spiegelwanden en de 1m2 trap van EeStairs, een spiraalvormige trap die slechts 1m2 vereist. De gekozen accentkleuren geven een sfeerimpressie van de gouden eeuw van Biarritz.

item
item

De spiegelwanden en de 1m2 trap zijn de twee belangrijkste elementen om de beperkte ruimte van 55 m2 optimaal te benutten en uit te breiden.

Het perceel van het appartement ligt op een uitstekende, geschiedenisrijke locatie. In 1953 stond hier hotel Arroka, waar een decennium later een bar bij werd gebouwd. In de jaren ’70 werd het gebouw omgebouwd tot woningen. Tegenwoordig is het gebouw opgedeeld. Wij focussen ons op het appartement met een fantastisch uitzicht maar een onhandige binnenruimte.

Er werd besloten om de ronde bogen op de gevel van het gebouw door te trekken naar binnen. Dit creëert een hoop licht en ruimte en de portiek geeft een mooie, karakteristieke toevoeging.

De spiegels zijn strategisch geplaatst om de kamers visueel gedupliceerd te laten lijken. Ze zorgen voor ruimtelijke verwarring en geven de illusie van meer ruimte.

Het meubilair, in het bijzonder de bank en de verduisteringsgordijnen, moeten het beeld van de surfcultuur van de stranden van Côte des Basques in 1957 weergeven.

item
item

‘’Het appartement was om de weekenden door te brengen, niets meer. Familie kon, ook onverwachts, blijven slapen. Als er niemand slaapt wordt de ruimte aan yoga besteedt: de hobby van de eigenaar”.

“We hebben verschillende projecten gedaan. Hier moesten we een kleine slaapkamer en badkamer optisch zien te vergroten. We besloten een spiegel te gebruiken. We hebben gekozen voor de kleur roze omdat dat past bij de relaxte, jaren ’50/60 Biarritz sfeer.”

De trap was een knelpunt. Een ladder vonden we niet fijn, maar een wenteltrap werd te groot. Toen stuitten we op de 1m2 trap van EeStairs. Deze geniale wenteltrap neemt slechts één vierkante meter ruimte in beslag. Daarnaast was het bestellen van deze trap heel eenvoudig; na het gebruiken van de configurator werden er enkele vragen gesteld over de afmetingen en het monteren, en na 6 weken hadden we onze eigen 1m2 trap eenvoudig geïnstalleerd.

Klik hier voor meer informatie en de configurator van onze 1m2 trap